Makine Balatası

Makine Balatası

Balata Tarihi

Balatanın üretim tarihi makine balatası ile başlamadı. Serüven 1888 yılında gerçekleşen ilk uzun mesafeli araba yolculuğu ile anlatılmaya başlatılır. Balatanın mucidi ilk patentli arabanın üreticisi olan Karl Benz‘in eşi Bertha Benz olarak gösterilir. Balatanın içeriğinde asbestin bir birleşen olarak kullanılması için ise 1908 yılına kadar beklememiz gerekecektir. Dr. Gwilym Price, asbestin sıcaklık mukavemeti ve lifli yapısı üzerine Cambridge ve bağlı enstitülerinde çalışmalar yapacaktır.

Asbestli Balata & Asbestsiz Makine Balatası

Asbest kullanımının yasaklanması Avrupa’da 1980’lerin ilk yıllarında ortaya çıkmıştır. O tarihten bu yana Avrupa merkezli çeşitli üreticiler asbestsiz formüller geliştirmiştir. Türkiye’de makine balataları konusunda Avrupa menşeili ürünleri tercih etmemizin sebebi de yıllara dayanan bu Ar-Ge faaliyetleridir.

2000 yılından itibaren tüm Avrupa’da asbestin fren balatası, debriyaj balatası ve makine balatası üretimde kullanılması tamamen yasaklanmıştır. İnsan sağlığı aleyhinde ciddi sonuçlar doğuran Asbestin Türkiye’de yasaklanması ise 2006 yılını bulmuştur. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatları uyarınca gerek asbestli balata üretmek, gerekse asbest içeren makine balatalarını kullanmak yasaklanmıştır. Türkiye’de ister otomotiv balatası isterse makine balatası kullanıcıları olsun yerli ürünlerde karşılaştığı, kırılan balata yanan balata sorunlarına karşı hala asbestli balatayı arama motorlarında aramayı deniyorlar.

Burada üzerimize düşen, zararları kanıtlanmış asbestli balata yerine, en az onun kadar mukavemetli asbestsiz balata formüllerini geliştirmeye devam etmektir. Aşağıda göreceğiniz fotoğraflarda ürettiğimiz asbestsiz balata formüllerinin özel mikroskoplar altındaki görüntüsünü ve asbestli balatalarda bulunabilecek lifli yapının örneğini görebilirsiniz.

Asbestin solunma yoluyla akciğerler ve insan sağlığı üzerindeki etkileri kısa bir videoyla görmek isterseniz aşağıdaki bağlantıdan youtube kanalı ile bir videoya ulaşacaksınız. https://www.youtube.com/watch?v=jifoNSXvTuQ

Makine Balatası

Balata ilk aklımıza geldiği şekli ile otomotiv ve ticari araçlarda kullanılsa da makine balatası olarak da geniş bir pazara sahiptir. Soğuk dövme, sıcak dövme, metal pres, haddehane, vinç, rüzgar türbinleri, hidroelektrik santraller, asansörler, ambalaj makinaları, kağıt ve orman sanayi gibi pek çok alanda makine balataları kullanılmaktadır.

Atlas Fren olarak metalik balata (sinter bronz balata, sinter balata), organik balata ve seramik balata gibi çeşitli formüller için dünya çapında önde gelen üretici firmalar ile partnerlik yapıyoruz.

Ülkemizin otomotiv, maden, demir&çelik, ambalaj, enerji gibi kritik sektörlerinde kullanılan yedek parçaları OE kalitesinde ancak uygun fiyatlarla alıcılarımıza sunuyoruz.

Ülkemiz otomotiv ve yan sanayisi sektörlerinde Dünya’da rekabetçi bir konumda bulunuyor. Kaporta ve metal aksamları işlemenin önemli bir prosesini pres (stamping) hatları oluşturmaktadır. Eksantrik preslerin fren ve kavrama aksamlarında da endüstriyel balatalar kullanılmaktadır.  Asbest yasağından hemen sonra bu sektörde faaliyet gösteren pek çok metal pres firması balataların ömürleri ile alakalı sorunlar yaşadılar. Kırılma veya çok erken bitme gibi sebeplerle makineler ve üretim hatları beklenmeyen duruşlar yaşadı. Dahası iş kazası riskleri ile karşı karşıya kaldılar. Tedariğini sağladığımız Avrupa menşeili yüksek kalite makina balataları sayesinde bu sorunları ortadan kaldırdık.

Dilerseniz alttaki linkten bu konuda yaptığımız çalışmalara göz atabilirsiniz.

Kırılan Makine Balataları

Pnömatik fren balataları için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.atlasfren.com/pnomatik-fren-balatasi/